
Het vrouwenhart
Het vrouwenhart
Deze informatie heb ik gekregen via twee vrouwelijke cardiologen. Angela Maas en Henriette Verweij.
Ze geven duidelijk aan dat stress naast de lichamelijke veranderingen in ons vrouwenlichaam een sterke invloed op ons hart heeft.
Dat we in de drukke periode van ons bestaan de signalen serieus mogen nemen en hoe belangrijk preventie is.
Wil je je hart gezond houden, dan is het essentieel dat je tijd en aandacht aan jezelf geeft.
Angela Maas geeft aan: het vrouwenhart verkeert in noodweer. Vrouwen zijn de laatste decennia steeds meer als mannen gaan gedragen.
Ze werken meer, roken meer, hebben meer stress, bewegen weinig, eten ongezond en lijden aan overgewicht.
Het vrouwenhart heeft het zwaar te verduren, omdat veel vrouwen op alle terreinen- werk, thuis en in het sociale leven perfectionistisch zijn. En dat geeft stress. Keuzes maken is lastig maar wel heel belangrijk.
Vrouwen doen zich massaal te kort en dat is slecht voor het hart.
Hartkwalen zijn voor vrouwen doodsoorzaak nummer EEN. Veel vrouwen weten dat niet. Maar nog erger: veel artsen ook niet.
Volgens Angela Maas is het hoogste tijd voor verandering. Ze omschrijft: Als een vrouw een hartinfarct krijgt, duurt het langer voordat zij in het ziekenhuis komt dan de man. De reden: noch zijzelf, noch de arts herkent de symptomen. Zij ervaren tijdens een infarct vaker pijn op de rug, tussen de schouderbladen of in de kaken.
Omdat vrouwen doorgaans minder uitgesproken klachten hebben, wordt een infarct niet, of pas later ontdekt. Vrouwen en artsen zouden onbegrepen vermoeidheidsklachten serieus mogen nemen. Helemaal als die in combinatie met andere vage klachten optreden. Vrouwen voldoen niet aan het standaard plaatje. Veel symptomen worden daardoor afgedaan als overgang en stress. Nog een andere valkuil: de gemiddelde vrouw wil niet lastig zijn. Dus ze gaat niet zo snel naar de dokter. En als ze eenmaal op het spreekuur komt, geeft ze zelf allerlei verklaringen. Ze is moe, heeft het te druk gehad, is gestrest.
Henriette Verweij geeft aan: Tot ongeveer je 40ste heeft het vrouwenhart niet zoveel te verduren. Maar een paar jaar later gaat de knop om. Wat verandert er plots en waarop mag je letten.
In onze vruchtbare jaren maakt het vrouwenlichaam twee soorten oestrogenen aan, Het oestrogeen estradiol bepaalt dat we vrouw zijn, dat we zwanger kunnen raken en kinderen kunnen baren. Daarnaast hebben we een ander soort oestrogeen: oestron.
Vanaf de overgang loopt de productie van estradiol terug en krijgt het meer mannelijke oestron het voor het zeggen. Het vrouwenlichaam krijgt daardoor meer mannelijke trekjes. Vetrolletjes in de taille bijvoorbeeld. Vet is overal beter dan op de buik. Dit is namelijk direct gelieerd aan slechte cholesterol (LDL) in het bloed.